Sjednocení půjček dnes nabízí každá druhá banka. Namísto několika splátek, hradíte jen jednu, která je v konečném součtu nižší než ty předchozí. Na první pohled se může zdát, že díky sloučení půjček budete platit delší dobu. Tím pádem zaplatíte i celkově vyšší sumu za poplatky a úroky. Jenže málokdy tomu tak skutečně je. Díky sjednocení půjček se dá i ušetřit. Důležité je však dodržovat podmínky.

Co je důležité u sjednocení půjček

V případě, že uvažujete o sjednocení půjček, je důležité si uvědomit co můžete a nemůžete. Za prvé, sjednocení půjček se vztahuje pouze na osobní půjčky, nikoliv na podnikatelské. Další důležitou podmínkou je schopnost splácet a nemít tolik dluhů, že jste vedeni v registru dlužníků. Většina nabídek na sjednocení půjček si um poradit se spotřebitelským úvěrem, kontokorentem nebo kreditní kartou. Některé banky nabízí dokonce i sjednocení leasingu.

Na co si dát pozor

Velkým problémem bývá s nebankovními půjčkami. Ty totiž nejsou vedeny v registrech. Naštěstí i tato situace se dá v dnešní době řešit. Některé banky totiž nabízí zaplacení úvěru klienta a tím pádem zahrnou do konsolidace tuto půjčku.

Porovnali jsme výhody nevýhody bankovního a nebankovního sjednocení půjček.

Banky se především zaměřují sjednocení půjček menších úvěrů. Těch však může být několik a proto je nastaven limit. Celkový limit u většiny bank se pohybuje v rozmezí půl milionu do 2,5 milionu korun. Najdete však i minimální limit pro částku, kterou je banka schopna konsolidovat. V případě, že máte půjčky nižší než je stanovený limit, máte smůlu.

Na další problém, který můžete narazit je čas. Řada bank má stanovenou podmínku v době splatnosti. Pokud je nižší než rok a půl, banka vám opět návrh na sjednocení půjček neschválí.

Potřebujete půjčit na nové či ojeté auto? Čtěte krátký článek, věnující se tématice půjčky na auto leasing.

Na sjednocení půjček neproděláte

Sjednocení půjček vzniklo především z důvodu úspory. Tedy, že budete platit menší měsíční splátky než doposud. Vše však záleží, jak a kde je to nejvýhodnější. Některé banky nabízí garantovanou sazbu 9,9 procenta. Jiné zase od 11,49 do 16,49 procent. Vše však záleží na předchozích podmínkách půjčky. Ty se totiž odráží v konečném stanovení procent na novou půjčku.

Výhodou jsou minimální poplatky

Sjednocení půjček je u většiny bank bez poplatku nebo s minimálním poplatkem. Většina bank za sjednání a vedení sjednocení půjček nechce žádné poplatky. Bez poplatku je i předčasné splácení či mimořádná splátka. Opět však záleží na konkrétní bance a předem stanovených podmínkách. České banky si někdy berou na poplatcích celé 1% z celkové částky nebo průměrnou částku 1 500 korun. Je tedy dobré se předem informovat o všech podmínkách.

Jak požádat o sjednocení půjček

Vyřízení sjednocení půjčky je velmi snadné. Buď vše vyřídíte z pohodlí domova on-line. Na webových stránkách vyplníte potřebné formuláře nebo se zastavíte na pobočce banky. Zde vše vyřídíte u přepážky či klientského koutku. Při podávání žádosti o sjednocení půjček jsou zapotřebí určité dokumenty. Nejčastěji se jedná o doklady totožnosti, výpis z účtu, potvrzení o příjmu, atd. Vše však záleží na konkrétní bance.

Jak výhodné je sjednocení půjček
Karel Staněk

Recent Posts

Penzijní připojištění nově: Odečtěte si z daní až 48 tisíc korun

Chystá se novinka, která by mohla potěšit ty, kdo pravidelně spoří na svou penzi prostřednictvím…

3 hodinami ago

Rychlé půjčky všem, rychlá půjčka, nebankovní půjčka

Potřebovali byste si půjčit? Rychle a snadno? Rádi Vám to umožníme. A je jedno, jestli…

2 roky ago

Tři alarmující signály, že jste se dostali do křížku s podvodnou půjčkou

Rozhodli jste se požádat o půjčku a nejste si jistí tím, jestli jste se vložili…

4 roky ago

Pozor na podvodníky aneb jak snadno poznat, od koho si půjčit?

Když nutně potřebujete několik tisíc korun a v bance vás odmítají, kreditní kartu nechcete, protože je…

6 roky ago

Půjčka Clever dokonce i pro ty, co mají záznam v rejstříku trestů

Zbrusu nový nebankovní finanční produkt spuštěný v létě 2017, bez nahlížení do registrů nebo nutnosti potvrzení…

6 roky ago

Jak si najít nejlepší nebankovní půjčku v našem hlavním městě?

Praha jako hlavní a největší město v ČR nabízí nejvíce příležitostí nejen pokud jde o…

6 roky ago